Så outsourcar byggföretaget Northpower sin IT-avdelning


Genom att outsourca vår IT till Active säkerställer vi en stabilitet och säkerhet som gör att vi kan fokusera på vår kärnverksamhet.

Bobi Wallenberg, VD

Avancerade beräkningar och tunga arbetsfiler ställer stora krav på byggföretaget Northpowers IT-miljö. Med start 2019 inledde man ett samarbete med Active IT, som nu i praktiken fungerar som företagets IT-avdelning.

Med bas i Albyberg i södra Stockholm konstruerar, tillverkar och monterar Northpower industrihallar för logistik- och produktionsanläggningar i hela Sverige. I de 3 000 kvm stora lokalerna arbetar över 50 svetsare, montörer, säljare ekonomer, projektledare och ingenjörer i en verksamhet som ställer stora krav på IT-lösningen. 

– Vi arbetar i 3D-filer där lastberäkningar samsas med otroligt detaljerade konstruktionsritningar som går att vrida och vända på från alla håll. Det ger våra kunder en tydlig bild av projektet, men det genererar också tunga och krävande filer, berättar vd, Bobi Wallenberg.

Innan samarbetet med Active IT driftade Northpower sina egna servrar och hanterade mjuk- och hårdvara på egen hand. Efter ett halvår som vd knöt Bobi Wallenberg till sig Active som IT-leverantör.

– När jag tillträdde som vd stod våra servrar och brummade i ett förråd. Det fungerade då, men för mig stod det klart att vi behövde en mer långsiktigt hållbar IT-lösning. 

Northpower valde att helt outsourca sin serverdrift till Active IT 2019. I samarbetet ryms nu också leasing av mjuk- och hårdvara samt användarsupport.

– Jag har erfarenhet som vd för andra bolag i liknande storlek, där möjligheten att bygga upp en egen IT-avdelning inte är aktuell. Ofta blir alternativet en ensam IT-ansvarig som får agera IT- och utvecklingsavdelning, vilket sällan blir bra. 

– Genom att outsourca vår IT till Active säkerställer vi en stabilitet och säkerhet som gör att vi kan fokusera på vår kärnverksamhet. Sedan samarbetet inleddes har det varit väldigt tyst kring vår IT, vilket är ett mycket bra tecken i de här sammanhangen.

– Vi valde Active IT enligt principen lika barn leka bäst. Liksom vi är Active ett mellanstort bolag som är mån om kontinuitet och personlig service. Jonas, Jesper, Calle och de andra är otroligt kunniga och förstår vår verksamhet. Vi är väldigt nöjda med hur Active IT har motsvarat våra förväntningar.

Letar du efter en liknande IT-lösning?

Vi på Active IT har varit den rakaste vägen till trygg IT sedan 1998. Vill du veta hur vi kan hjälpa dig med en IT-lösning som är enklare, tryggare och mer skalbar?

Samarbetet med Northpower i korthet


  • Active IT sköter hosting och drift av samtliga servrar. 
  • Northpower hyr löpande all mjuk- och hårdvara (med undantag för branschspecifika verktyg). 
  • Användarsupport och service desk är helt outsourcad till Active IT. 

Fakta om Northpower

Northpower grundades 2001 och är en av Sveriges ledande konstruktörer av stål- och industrihallar. I dagsläget har man cirka 50 anställda, med bas i Albyberg i södra Stockholm.